Meer informatie Bartje's Paardendag 2023

Programma Highlights

11.00 De Tonnemaker - Touwtrekken

De Tonnemaker Hoefsmederij en Trekpaardevenementen In Dwingeloo, Zuidwest Drenthe, is ‘De Tonnemaker’ gevestigd. De Tonnemaker is dé trekpaardspecialist van noord Nederland. Het is een veelzijdige onderneming waarin Belgische Trekpaarden centraal staan. De hoefsmederij van De Tonnemaker is gespecialiseerd in het bekappen en beslaan van zware (trek)paardenrassen zoals de ‘Belgen’. o Touwtrekken: Kinderen kunnen gratis touwtrekken tegen de paarden

11.30 Tombola / loterij

Voor 1 muntje koop je een lotnummer. Behoor jij tot de gelukkige winnaars?

12.00 Voltige vereniging TOP

Voltige is acrobatiek op een bewegend paard, zeer spectaculair om te aanschouwen. Het paard loopt voltes aan een lange lijn, de longe in stap, draf of in galop en heeft een speciale voltigeersingel om zijn buik, die is voorzien van handvatten en beugels aan de zijkanten om aan of in te hangen. De meest gebruikte paardengang tijdens het voltigeren is een rustige galop. De acrobaat op het paard wordt voltigeur genoemd, de persoon die de longe hanteert is de longeur. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden. Voltigeren kan men zowel individueel als met een team doen. Een team bestaat uit vier, zes of zeven voltigeurs. Er mag met maximaal drie personen op één paard gevoltigeerd worden, minimaal twee daarvan dienen contact met het paard te houden. Er bestaan ook duovoltigeurs en solovoltigeurs.

12.45 tot 13.30 uur Ringsteken

Ringsteken of ringrijden is een folkloristische traditie waarbij men, gezeten te paard of vanaf een aanspanning, een lans door een ring probeert te steken. Deze traditie, die in sommige streken als sport beoefend wordt, komt voor in delen van Nederland, Duitsland en Denemarken. Sommige ringsteekwedstrijden (bijvoorbeeld de Middelburgse) slagen erin veel toeristische belangstelling te wekken. Het ringsteken komt uit de historie van het leger waarbij men te paard ging ringrijden, met als doel om de steekvaardigheid en vaste hand te oefenen om zo in duel scherp te kunnen zijn. Sinds het oprichten van een vereniging in 1950 en het afspreken van spelregels wordt het ringsteken als een serieuze sport beoefend. De deelnemers zijn traditioneel boeren uit de streek waar het evenement gehouden wordt.

De Tonnemaker

14.00 De Tonnemaker - Vliegend Tapijt

Kinderen kunnen in de showpiste gratis een ritje maken op het vliegend tapijt (groot tapijt achter paarden gespannen)

14.45 Nemo's Bern

Nemo's Bern is opgericht in 1992, een rijvereniging voor het Friese paard. De naam Nemo's Bern (vanuit het Fries vertaald: kinderen van Nemo), verwijst naar de stamvader van alle huidige stamboekhengsten: Nemo 51. Van oudsher een rijvereniging gericht op het showprogramma, carrousel rijden met 4 tot 16 Friese paarden. Tegenwoordig zien wij ook leden naast het carrousel rijden ook op hoog niveau in de dressuurring presteren. Een rijvereniging met potentie, waarbij het Friese paardenras voorop staat In de loop van de jaren heeft de Friezengroep Nemo's Bern al op vele plaatsen opgetreden. O.a. op grote paardenevenementen in Amsterdam, Den Haag, Amersfoort en Arnhem zijn wij al te bewonderen geweest. Ook op verschillende Outdoor Fairs in de Achterhoek en vooral in de regio geniet iedereen van onze mooie kuren op muziek. Maar ook op kleine evenementen en openingen ziet men graag de schoonheid van het Friese Paard. Al onze shows worden samengesteld door onze instructrice Elske Groen. Zij stelt de figuren samen tot een mooie show met bijpassend muziek en kleding waardoor het een bijzonder geheel wordt.

15.30 Famke Dijkstra en Stippel, vrijheidsdressuur

. Ik ben Famke en ik ben 15 jaar oud. Ik woon in Friesland en ben eigenlijk geboren bij de paarden! Toen ik ongeveer 2 jaar was begon ik te rijden op pony Famke. Pony Famke is een shetlander. Op mijn 4e kreeg ik Galupy! Zij is een inmiddels 21 jarige welsh merrie en ik heb 10 jaar van haar mogen genieten. Ik heb haar helaas moeten verkopen... Inmiddels zit ik dus al 13 jaar op paardrijden!! En ik heb er geen dag spijt van gehad! 😉 Tijdens mijn show staat alles in het teken van vrijheidsdressuur. Deze demonstratie duurt 15/20min en ik begin met een stukje op muziek. Daarna leg ik alles uit over vrijheidsdressuur en is er tijd om ons van dichtbij de ontmoeten. Later op de middag is er nog een Q&A waarin je mijn veel vragen kan stellen. Ik heb op vele grote evenementen gestaan waaronder de grootste van Nederland en dat is Horse Event!

16.30 Vraag het Famke - Q&A

Vraag Famke de hemd van het lijf of ga samen met haar op de foto.

17.00 Grote familiebingo

Speel mee met de familiebingo. De kaartjes kosten 10 euro per persoon en daarmee speel je alle rondes mee. Wil jij een fantastische prijs?

de gehele dag - Bull Riding

Je kunt de gehele dag rodeo rijden op deze eigenwijze en krachtige stier. Durf jij het aan?

Knutselplein en animatie

Het animatieteam van het Land van Bartje organiseert de gehele dag activiteiten. Kom gezellig marshmallows roosteren, je eigen stokpaard maken voor de wedstrijd in de middag of doe mee aan de quiz, tombola of bingo. Je kunt hairwraps laten invlechten of een glittertattoo laten zetten. Ook zijn er diverse kraampjes te vinden waar je allerlei leuke spulletjes kunt kopen. Als je geluk hebt zie je ook Bollo de beer nog eventjes. let op! Voor een aantal activiteiten moet je betalen met de muntjes die je gedurende de dag kunt kopen.

Eten en drinken

Ook aan de inwendige mensen in gedacht. Het paviljoen is de gehele dag geopend voor een lekker drankje of hapje. Denk aan tosti's, luxe broodjes, zachte bolletjes en nog veel meer.

Veelgestelde vragen

Het evenement vindt plaats op het Landal Park Het Land van Bartje in Ees. 

Pimp je Pony
Showpodium programma
Touwtrekken tegen Belgische paarden
Vliegend Tapijt
Voor overige activiteiten betaalt u met muntjes.

Verdeeld over het terrein kunt u eten en drinken.  
Kom kijken wat voor lekkers we allemaal hebben (o.a. belegde broodjes).

Op de dag zelf kunt u bij een van de kraampjes munten kopen voor horeca of activiteiten.

voor meer informatie kunt u mailen met

Bereikbaarheid en parkeren

U kunt op de dag zelf GRATIS parkeren bij Het Land van Bartje. Voor een routebeschrijving kunt u hieronder klikken.

Programma Showpiste 22 April

Voorlopig Showprogramma:

10:00 – 10:30 De Grote Paardenquiz
10:00 – 12:00 Glittertattoo’s +  Hairwraps*

10:45 – 12:00 Maak je eigen stokpaard*

11:00 Touwtrekken: De Tonnemaker

11:30 Tombola*

12:00 Voltige show: Voltige vereniging TOP

12:45 – 13:30 Ringsteken*

13:00 – 17:00 Glittertattoo’s +  Hairwraps*

14:00 Vliegend Tapijt: De Tonnemaker

14:00 – 16:00 Maak je eigen stokpaard*

14:45 Friezenshowteam: Nemo’s Bern

15:30 Vrijheidsdressuur: Famke en Stippel

16:00 – 16:30 Stokpaardenrace

16:30 – 16:45 Q&A met Famke

17:00 – 18:30 De Grote Familie Bingo*